jump to navigation

Tips & Tricks Excel: Bikin Batas Baris dan Kolom di Excel (Customizing The End of Row and Column in Excel) July 12, 2010

Posted by excelux in Tutorials, Tips & Tricks.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Hi temans, sorry nih udah lama ga nulis. Minggu-minggu kemarin sibuk banget ngerjain thesis sama beberapa kerjaan yang lagi deadline. Jadi baru sekarang nambah postingan lagi di sini, ini pun cuma postingan pendek, tapi semoga bermanfaat.

Hi Friends, I’m sorry It has been a long time not posting anything in this blog. Last few weeks was a very busy weeks. I need to finish my thesis writing and some works that will be in the deadline shortly. So I can post my new material today. It is the short one, but hopefully useful for us.

Pernah lihat sheets seperti ini? Yang batas baris sama kolom udah di set sendiri?

Have you ever seen Excel screen below? Which the limits of Row and Column are customized?

Menarik kan? Ternyata meskipun trik ini tidak sulit masih banyak orang yang belum tahu. Jadi ini saya bagikan triknya supaya tampilan excel kita semakin bagus dan menarik. Caranya cukup mudah:

  1. Untuk membuat batas di baris (di gambar hanya sampai baris ke 13) blok baris ke 14 lalu klik Ctrl + Shift + panah bawah. Maka baris ke 14 ke bawah akan terblok. Setelah itu klik kanan – lalu pilih hide.
  2. Untuk membuat batas di kolom (di gambar hanya sampai kolom E) blok F lalu klik Ctrl + Shift + panah kanan. Maka kolom F ke kanan akan terblok. Setelah itu klik kanan – lalu pilih hide.

It is interesting, isn’t it? Even though this is a not difficult trick, not everyone know it. So in this post I will share how to do it. I hope It will make our Excel view is getting better and more interesting. The steps is quite simple:

  1. To make the Row limit (only until Row 13 in the picture) select Row 14 and then press Ctrl + Shift + down arrow. Row 14 to the end will be selected. After that, right click your mouse on the selected row and choose hide.
  2. To make the Column limit (only until Column E in the picture) select Column F and then press Ctrl + Shift + right arrow. Column F to the end will be selected. After that, right click your mouse on the selected column and choose hide.

Nah sudah selesai. Mudah bukan, selamat mencoba. Semoga bermanfaat.

It is finished now. It’s simple, isn’t it. Have a nice try. Hopefully useful.

About these ads

Comments»

1. herman - July 12, 2010

mantab bos rizky…btw lebih ok lagi kalau di frezee dulu baru di hide row ama colum nya, biar ga lari2 kalau udah di hide ^_^

excelux - July 12, 2010

Ok bos tenkyu sarannya.

jam8ronx - July 13, 2010

tenkiu gan…
ditunggu postingan spektakuler lainny

excelux - July 30, 2010

Ok gan, doa’in aja lancar bisa nulis rutin.

2. heri hidayat - March 17, 2011

ya setelah row serta column yang terhiden seperdi itu, terus kalau kita ingin mengembalikan lagi seperti semula gimana caranya?

excelux - March 20, 2011

Blok semua cell (Ctrl+A atau klik pertemuan column and row header yang dikiri atas) lalu klik kanan pilih unhide.

3. monophian - July 4, 2011

setelah berhari2 searching,eh baru kali ni ktmu…thx very22 much….

excelux - July 5, 2011

Sama-sama makasih udah mampir.

4. AANPUTRA - July 6, 2011

GAN, MAU TANYA NIH….BISA GAK KALO JALANKAN APLIKASI EXCEL DI BLOG….? ANE PAKE EXCEL 2003……….TRIMSS

excelux - July 27, 2011

Kurang tahu gan kalau buat di blog, kalau dari excel terus disave html sih rumus-rumusnya bisa jalan pas di buka di web, cuma masukin blognya gimana belum tahu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 157 other followers

%d bloggers like this: